Accu onderhoud
Door starthulp kan er schade ontstaan aan de elektronica.
In een moderne auto kan het overstarten van de motor in geval van een lege accu een hoge spanningspiek veroorzaken. In een moderne auto zitten namelijk diverse computers die stuk kunnen gaan door deze hoge spanning. Bij garage Ad van der Horst maken wij gebruik van een piekspanningsbeveiliging die wij op de accu plaatsen om spanningspieken op te vangen.
Tip: Onderweg kunt u het beste altijd de lampen aanzetten voordat u de startkabels aansluit.
Op die manier verkleint u de kans dat uw elektronica beschadigd wordt doordat een mogelijke piekspanning door de autolamp opgenomen wordt. De lamp kan daarbij stuk gaan maar de kostbare computers blijven ongedeerd. Herhaal deze procedure bij het losmaken van de startkabels.
Wat is een auto accu en wat doet het?
In een accu zit elektrische energie, net als in de batterij van bijvoorbeeld uw mobiele telefoon. Deze energie wordt in de eerste plaats gebruikt om uw auto te starten. Als je de contactsleutel omdraait, levert de accu stroom aan de startmotor. Die gaat draaien en zorgt op zijn beurt dat de motor aanslaat. Op dat moment komt ook de dynamo in werking en die zorgt er weer voor dat de accu wordt bijgeladen. Verder levert de accu energie aan allerlei elektrische accessoires op het moment dat de dynamo onvoldoende stroom levert.
Een accu onderhouden
Een accu gaat zo’n drie tot zes jaar mee. Hoelang precies is sterk afhankelijk van het gebruik van uw auto, camper en/of terreinwagen.
Rijd u alleen maar korte afstanden? Dan heeft de accu veel meer te lijden; hij moet regelmatig stroom leveren om te starten en krijgt de kans niet om volledig opgeladen te worden. En als u veel stroomverbruikers, zoals radio, verlichting, airco, etc aan hebt staan terwijl de motor niet draait, raakt de accu ook heel snel leeg.
Controleer met enige regelmaat de polen van de accu. Daarop kan aanslag ontstaan, waardoor het contact kan worden onderbroken. De polen kunt u schoonmaken met een borstel en een oplossing van water en soda. In sommige gebruiksomstandigheden is het voor de laadtoestand én het behoud van de accu nodig om hem met een externe lader op te laden. Denk dan aan auto’s, campers en terreinwagens die langdurig niet worden gebruikt of waarmee alleen korte stukjes wordt gereden.